تنظیمات OBS در اولین برخورد بعد از نصب شدن نرمافزار شاید گیجکننده و خیلی سخت به نظر برسد ولی کاملا برعکس کار خیلی سادهای هست!
شما میتوانید فقط با رعایت چند نکته و یاد گرفتن چند مفهوم کلی به راحتی بهترین تنظیمات را بر اساس داشتههای خود روی OBS اعمال کرده و استریم را شروع کنید.
در این مطلب قرار است که باهم این نکات و مفاهیم را مرور کنیم و به مقادیر پیشنهادی برای هر کدام از موارد را به شما بگوییم تا شما هم کیفیت خیلی خوبی روی استریمهایتان داشته باشید. پس در ادامه با لیویتو همراه باشید.
دکمه تنظیمات نرمافزار OBS
اول از همه باید بگوییم که تمامی تنظیماتی که لازم است شما با آنها دست و پنجه نرم کنید از طریق دکمه Setting در گوشه پایین سمت راست نرمافزار در دسترس هست و شما با کلیک روی این دکمه وارد بخش تنظیمات میشوید.

تنظیمات خروجی استریم در OBS
بعد از کلیک روی دکمه تنظیمات استریم شما با پنجرهای رو به رو میشوید که در قسمت سمت چپ آن چندین نوار وجود دارد که هرکدتم مربوط به یک بخش مجزاست.
در اولین گام وارد تنظیمات Output میشویم و از این قسمت سعی میکنیم بهترین خروجی را برای استریممان تنظیم کنیم. برای اینکه بتوانیم اینکار روادقیقتر انجام بدهیم، گزینه اول را روی Advanced قرار میدهیم تا جزییات بیشتری در اختیارمان قرار بگیرد و بتوانیم حرفهایتر تنظیمات را انجام بدیم.

انکودر (Encoder):
بسته به اینکه شما روی سیستمتان چه سختافزاری دارید باید این بخش را انتخاب کنیم. اگر شما از کارت گرافیکی که از انکودینگ پشتیبانی میکند روی سیستمتان بهره میبرید، میتوانید این گزینه انکودر (Encoder) را روی NVENC یا Quicksync قرار بدین.
با اینکار وظیفه انکودینگ ویدیو یا تبدیل کیفیت ویدیو را به کارت گرافیکتان میسپارید که اگر از این قابلیت بهرهمند باشد، برایش مثل آب خوردن میماند (البته وسایل الکترونیکی آب خوردن رو اصلا دوست ندارن) و باعث میشود فشار از روی CPU شما برداشته شود.
البته اگر هم کارت گرافیکی خاصی روی کامپیوترتان ندارید، میتوانید گزینه انکودر را روی X264 قرار داده و از CPU برای انکودینگ استفاده کنید!
کنترل نرخ تصویر در OBS یا Rate Control
کزینه Rate Control برایتان چگونگی با ثبات بودن یا بیثبات بودن بیتریت (Bitrate) یا نرخ تصویر را محاسبه میکند. CBR یا بیتریت با ثبات در کل بیشتر استفاده شده و به عنوان روش پذیرفتهشده شناخته میشود. دلیلاش نیز این است که در این روش تصویر با کیفیتتری ارائه شده و میزان تار شدن صفحه بسیار کمتر است.
البته باید بگوییم که این روش درست است که کیفیت بهتری را ارائه میکند، ولی به پهنای باند اینترنتی بیشتری هم احتیاج دارد و شما باید سرعت اینترنت بهتری داشته باشید.
اگر سرعت آپلود اینترنتتان خیلی زیاد نیست و پهنای باند آپلود کمی در اختیار دارید، گزینه VBR یا نرخ تصویر متغیر (Variable Bitrate) میتواند گزینه خوبی باشد که البته لیویتو از این قابلیت پشتیبانی میکند و شما میتوانید از این روش در پلتفرم لیویتو استفاده کنید.
نرخ تصویر یا Bitrate
Bitrate یا نرخ تصویر در این قسمت از OBS قابل تنظیم است و باید بدانیم مقداری که برای این قسمت انتخاب میکنیم رابطه مستقیم با ۳ عامل زیر دارد:
- رزولوشن ویدیو
- فرم ریت (Frame Rate) یا FPS
- میزان پهنای باند آپلود در دسترس
جدول زیر نشان میدهد که میزان استاندارد بیتریت برای کیفیت مورد نظر شما چقدر باید باشد و میتوانید با استفاده از آن بهترین انتخاب برای شرایط موجود خودتان را داشته باشید
کیفیت مورد نظر | بیتریت تصویر | بیتریت صدا | رزولوشن تصویر |
1080P | 6,000Kbps | 128Kbps | 1920×1080 |
720P | 3,000Kbps | 128Kbps | 1280×720 |
480P | 1,000Kbps | 128Kbps | 854×480 |
360P | 600Kbps | 96Kbps | 640×360 |
240P | 300Kbps | 96Kbps | 426×240 |
میزان فریم کلیدی یا Keyframe Interval:
بهترین پیشنهاد برای استریم زنده این است که شما مقدار این آیتم را روی ۲ قرار دهید. این بدین معنی است که یک ویدیو کامل هر دو ثانیه رندر و انکود میشود و به پلتفرم تحویل داده میشود.
نحوه استفاده از CPU یا CPU Usage Preset:
گزینه CPU Usage Preset یا نحوه استفاده از CPU فقط در زمانی کاربرد دارد که شما بخواهید از انکودینگ X264 نرمافزاری که توسط CPU انجام میشود، استفاده کنید. این قسمت مشخص میکند که شما قصد دارید چقدر از قدرت CPU خود را به کار رندرینگ اختصاص بدهید.
این میزان با عدد مشخص نشده و به صورت Fast یا Slow مشخص میشود و هرچقدر شما این مقدار را روی آرامتر یا Slowتر قرار بدهید، کیفیت تصویر بیشتری را دریافت میکنید و CPU شما بیشتر گرم میشود و فشار بیشتری را تحمل میکند.
به صورت عمومی از آنجایی که کامپیوترهایی که از کارت گرافیک قوی بهره نمیبرند معمولا خیلی CPU قوی هم ندارند، پیشنهاد میشود که از گزینه Very Fast یا خیلی سریع استفاده کنید.
Profile:
در اکثر موارد گزینهای که باید برای Profile انتخاب بشه “Main” است و بهتر است شما هم این گزینه را انتخاب کنید.
تنظیمات صدا يا Audio:
تنظیمات صدا بسیار توی این قسمت واضح و مشخصه و شما جز مشخص کردن میزان Bitrate کار دیگری نباید انجام بدهید.
توصیه میشود که حداقل Bitrate را روی ۱۲۸ کیلوبایت در ثانیه (128kbps) قرار داده و برای کیفیتهای متفاوت میتوانید از جدول معرفی شده در بالا استفاده کنید.
لازم است که اشاره کنیم هرچقدر این میزان کمتر باشد، کیفیت تصویر کمتر شده و پهنای باند آپلود کمتری هم احتیاج دارد.
البته اگر احساس کردید که تصویر و صدای شما هماهنگ نیست، میتوانید از audio Delay یا تاخیر صدا استفاده کنید تا صدا و تصویرتان را هماهنگ یا به اصطلاح Sync کنید.

نوار ابزار Video در تنظیمات OBS
بعد از اینکه تنظیمات بخش خروجی OBS را انجام دادید، به نوار Video در تنظیمات OBS میرویم و در این قسمت میزان وضوح تصویر یا رزولوشن (Resolution) را تنظیم میکنیم.
در این قسمت با دو گزینه برای رزولوشن رو به رو میشویم که یکی Canvas Resolution و دیگری Output Resolution است.
Canvas Resolution مشخصکننده میزان وضوح تصویر در کامپیوتر شماست و معمولا به صورت پیشفرض همان رزولوشن تصویر کامپیوتر شماست.
در قسمت بعدی Output Resolution وجود دارد که شما بر اساس میزان پهنای باند خودتان باید آن را تنظیم کنید. هرچقدر این میزان بیشتر باشد، کیفیت استریم شما بالاتر خواهد بود و البته پهنای باند آپلود بیشتری هم لازم دارد.
برای انتخاب و هماهنگی تنظیمات این بخش هم میتوانید به جدولی که پیشتر معرفی کردیم مراجعه کنید.

نرخ تصویر یا FPS:
گزینه بعدی در این بخش FPS هست که هرچقدر این گزینه بیشتر باشد، شما تصویری نرمتر خواهید داشت و پیشنهاد میشود که اگر کیفیت اینترنت خوبی دارید و قرار است از بازی کامپیوتری خودتان پخش زنده داشته باشید، این گزینه را روی ۶۰ قرار دهید ولی میزان استاندارد برای این مورد ۳۰ خواهد بود.
تنظیمات او بی اس برای رکورد
تنظیمات عمده OBS برای ضبط صحنه در حال پخش یک رایانه شخصی به شکل گسترده از یک رزولوشن به رزولوشن دیگری متفاوت است.
اول از همه باید به تنظیمات کلی نرمافزار (Settings) و سپس بخش Output از پنل سمت چپ مراجعه کنید تا خروجی به شما نمایش داده شود. برای ضبط صحیح روی هر رزولوشن شما مجبور به تغییر بیتریت، نرخ فریم و موارد دیگری هستید.
تنظیمات او بی اس برای رکورد بازی
نرمافزار OBS افزون بر استریم اجازه میدهد که فوتیج بازی در حال اجرا روی رایانه شخصی را هم ضبط کنید. به لطف گزینههای تنظیمات گسترده OBS کیفیت خروجی ضبط شده میتواند فوقالعاده باشد.
اگر سختافزار مناسبی در اختیار داشته باشید، انجام تنظیمات مناسب اصلاً سخت نیست. به این منظور بعد از نصب OBS به بخش Settings و سپس Output مراجعه کنید. در این بخش همه گزینههای مورد نیاز برای خروجی مطلوب وجود دارند.
پیشنهاد میکنیم برای دستیابی به بهترین تنظیمات برای ضبط بازی روی رزولوشن 1080p هر گزینه را روی موارد زیر تنظیم کنید:
- Resolution – 1920×1080
- Framerate – 60
- Type – Simple
- Recording Format – MP4
- Encoder – NVIDIA NVENC (when applicable)
- Rate Control – CBR
- Bitrate – 10,000 to 20,000
- Keyframe Interval – 2
- Preset – Max quality
- Profile – High
- Look-ahead – Off
- Psycho Visual Tuning – On
- GPU –
- Max B-Frames – 2
همچنین اگر میخواهید کیفیت صدای خروجی در بهترین حالت ممکن قرار بگیرد، میتوانید Audio Bitrate را تا مقدار ۳۰۰ بالا ببرید.
اگر رایانه شخصی توانمندی دارید و میخواهید اقدام به ضبط 4K بازیها کنید، این تنظیمات باید به گونه دیگری رقم بخورند که در زیر میتوانید مشاهده کنید:
- Resolution – 3840×2160
- Framerate – 60
- Type – Simple
- Recording Format – MP4
- Encoder – NVIDIA NVENC (when applicable)
- Rate Control – CBR
- Bitrate – 60,000 – 65,000
- Keyfram Interval – 2
- Preset – Max Quality
- Profile – High
- Look-ahead – Off
- Psycho Visual Tuning – On
- GPU –
- Max B-Frames – 2
تنظیمات او بی اس برای سیستم ضعیف
اگر بودجه زیادی ندارید و نمیخواهید رایانه شخصی خود را صرفاً برای استریم کردن ارتقا دهید، نگران نباشید. باز هم میتوانید با تغییر تنظیمات OBS کیفیت مناسبی بگیرید.
تنظیمات ویدیو
وارد تنظیمات خروجی ویدیو شوید و به ترتیب مواردی را که ذکر میکنیم، انجام دهید. اول از همه به سراغ Base Canvas Resolution میرویم و مقدار آن را روی ۷۲۰ × ۱۲۸۰ تنظیم میکنیم. در این حالت شما در حال استریم روی رزولوشن 720p هستید.
سپس به سراغ Output Scaled Resolution میرویم و این مقدار را برای آن هم تنظیم میکنیم. اگر هنوز هم رایانه شما با پردازش و استریم این رزولوشن مشکل دارد، این مقدار را روی ۴۸۰ × ۸۵۲ قرار دهید.
در قسمت Downscale Filter گزینه Bilinear را انتخاب کنید. گزینه FPS Type باید روی مقداری مثل ۳۰ تنظیم شود. اگر رایانه شما در استریم مشکل دارد، هرگز آن را از این مقدار بیشتر تنظیم نکنید.
تنظیم انکودر
برای تنظیم انکودر دو گزینه نرمافزاری و سختافزاری پیش روی شماست. اگر از گزینه سختافزار استفاده کردید و با مشکل مواجه شدید، به سراغ گزینه نرمافزار بروید.
ما ابتدا گزینه نرمافزار را آموزش میدهیم. گزینه Encoder را روی x264 میگذاریم. گزینه Rescale Output را روی ۷۲۰ × ۱۲۸۰ تنظیم کنید. میتوانید از رزولوشنهایی که در بالا گفتیم هم استفاده کنید.
مقدار Rate Control را روی CBS و Bitrate را روی ۳۰۰۰ قرار دهید. اگر با این بیتریت هنوز هم لگ مشاهده می کنید، میتوانید آن را به تدریج تا مقدار ۵۰۰ کاهش دهید تا بهترین خروجی حاصل شود. همچنین پیشنهاد میشود CPU Usage Preset را روی Veryfast تنظیم کنید.
حالا به سراغ گزینه سختافزاری میرویم. اگر کارت گرافیک شما از Nvenc پشتیبانی میکند، حتماً از آن استفاده کنید. در قسمت Audio Track از بخش تنظیمات، NVENC را به عنوان انکودر انتخاب کرده و باری دیگر رزولوشن را روی مقدار ۷۲۰ × ۱۲۸۰ قرار دهید.
سایر مواردی که در بخش نرمافزاری به آنها اشاره کردیم، بدون تغییر برای استفاده از قدرت سختافزار دنبال کنید. با این حال Preset باید روی Performance و Profile باید روی گزینه Main تنظیم شوند.
سایر پیشنهادها
حین استریم همه برنامههای غیرضروری را ببندید و از قسمت Task Manager چک کنید که آنها در پسزمینه اجرا نشوند. اگر از یک لایه منبع پیچیده و سنگین برای استریم استفاده میکنید، آن را به یک لایه ساده تغییر دهید.
بهتر است این لایه شامل هیچگونه انیمیشنی نباشد. همچنین انیمیشنهای هشدار را هم از استریم خود حذف کنید تا فشار کمتری روی پردازش سیستم وارد شود.
فراتر از این موارد میتوانید با کاهش تنظیمات گرافیکی بازی در حال تجربه، به شیوه دیگری فشار وارد بر کارت گرافیک و سایر قطعات را کاهش دهید. با رعایت این موارد، تنظیمات رایانه شخصی شما حتی در صورت استفاده از سختافزار قدیمی، بهینه خواهد بود.
سخن نهایی درباره تنظیمات OBS
بعد از اینکه تنظیمات را به درستی انجام بدهید و شرایط OBS خود را با سخت افزار و کیفیت اینترنتتان هماهنگ کنید، پخش زنده شما با کمترین مشکل پخش خواهد شد.
اگرچه ممکن هست بینندگان به شما موقع پخش زنده بگویند که استریم شما با مشکل مواجه هست که میتواند به اینترنت بینندگان هم مربوط باشد. برای اینکه این مساله را متوجه شوید، میتوانید از نشانگری که در زیر صفحه OBS قرار دارد استفاده کنید.
در این قسمت یک میزان فرم از دست رفته یا Drop Frames قرار دارد که اگر عددی به غیر از ۰ درصد را نشون دهد یعنی اینکه استریم شما در مواقعی دچار مشکل میشود و لازم است که کمی کیفیتهایی که انتخاب کردید را کاهش دهید.
عوامل مختلفی از سخت افزار کامپیوتر شما یا پهنای باند اینترنت شما میتواند استریم شما را با مشکل مواجه کند که شما همه اینها را از ابزار وضعیت زیر OBS میتوانید متوجه شوید.

اگر شما هم دوست دارید که استریمر بشوید از همین حالا شروع کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره استریم کردن میتوانید به مطالب موجود در این لینک سر بزنید و برای کسب اطلاعات درباره حداقل سرعت لازم برای استریم نیز روی این لینک کلیک کنید.
سلام چرا زمان پخش زنده با فیلم ظبط شده لایو سیاه است و نه تصویر فیلم هست نه صدا
https://www.aparat.com/v/0JbUP این ویدیو رو ببین
بسیار مفید بود ممنونم
سلام صدام مدام اکو میشه!یعنی ۵ ثانیه ایتدایی اوکیه بعد هعی تکرار میشه
کلا میکروفونم ندارم
از قسمت صداهای Obs صدای دسکتاپ رو قطع کن فقط بزار صدای بازی باشه
سلام ببخشید من وقتی دارم با obs ریکورد میکنم وقتی که میرم توی virchoal box داخل لینوکس و بعد کارم تموم میشه فیلمو که میبینم صدا همش لگ داره باید چیکار کنم ؟!
سلام
چراغ زیر obsمدام قرمز و زرد می شود. ممنون میشم راهنماییم کنید
بسیار مفید و آموزنده !
سلام من موقع ای که میکروفون رو از داخل تنظیمات بر میدارم یعنی مایکو دیلیت میکنم صدا داخل هدست خوبه اما وقتی مایکو اد میکنم صدا از توی هدست کم میشه
سلام من یه برنامه لایو دارم و میخوام داخل بصورت همزمان زیرنویس هم نمایش داده بشه. منتها چون جملات لایو بصورت بداهه هستش نمیدونم باید چیکار کنم.
من از سوئیچر ATEM Mini Extreme استفاده میکنم و تصویر دوربین هامو باهاش میگیرم.
سلام
من تازه این برنامه رو نصب کردم بقیه چیزاش تقریبا خوبه ولی صدا رکورد نمیکنه چرا؟